Bekijk winkelmandje
0
< Terug naar overzicht

Primeur in België

#Primeur in België

Wijndomein Hoenshof komt met allereerste ijswijn!

Professor Ghislain Houben, wiens wijnen eerder al verkozen werden als “Belgisch Beste” heeft ditmaal 3 ijswijnen gemaakt. De eerste Belgische nog wel. De Professor haalde zijn idee uit Canada en pastte het toe in Limburg, in Haspengouw.

Wat is ijswijn?

Ijswijn is een zoete dessertwijn en kan van vele soorten fruit gemaakt worden. Appel, peer en druif zijn de meest voorkomende. Om u een idee te geven, in één flesje van 37,5cl zit vijftien kilo fruit! Samen met de complexe productiemethode maakt dit dat deze uiterst elegante wijn een echt prijsbeestje.

Het fruit wordt pas geoogst wanneer de buitentemperatuur lager dan -6°C ligt. De druiven, appels of peren gaan na de pluk meteen naar de pers. Het sap, dat een hoog suikergehalte bevat, bevriest niet – het water wel. De ijskristallen blijven achter in de pers, waardoor ze gescheiden worden van het geconcentreerde sap.

Twee verschillende methodes worden gebruikt:

  • crio-extractie: hierbij wordt het fruit na de pluk in koelhuizen opgeslagen, waar het bevroren wordt. Eens het fruit bevroren is, wordt deze massa geperst. Daarna wordt het sap vergist.
  • crio-concentratie: bij deze methode worden de appelen geoogst en onmiddellijk geperst. Daarna wordt het sap bevroren waardoor in het sap een scheiding ontstaat tussen het water en de suikers. Vervolgens worden de geconcentreerde suikers vergist.

“Een dergelijke methode zorgt voor een onwaarschijnlijke smaakintensiteit” — Professor Ghislain Houben

Wat opvalt bij de productie van ijswijn is de zeer lange gistingstijd. Deze kan gemakkelijk 4 tot 5 maanden duren. Door het hoog suikergehalte, vermenigvuldigen de gistcellen zich zeer traag.

De peer-, appel- en druif-ijswijn zijn bij ons te verkrijgen! Wij hebben ze gisteren mogen voorproeven en het moet gezegd.. het zijn juweeltjes!